Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bli en lyckligare människa – ha så få ägodelar som möjligt!

lamborghini-miura-sv-studio-1-by-laffonte-on-deviantart_ca847.jpg

Ju färre grejer du har, desto lyckligare blir du. Men gör dig aldrig av med en Miura…

Något ljushuvud sade: ”The one who dies with the most toys wins.” Han kunde inte ha haft mer fel. För ju fler ägodelar du har, desto olyckligare blir du. Varje sak du äger är i sig en liten fotboja. Något som kräver din uppmärksamhet. Och till slut så äger dina prylar dig.

Jag har alltid älskat tekniska prylar. Och har alltid varit först med den senaste telefonen eller handdatorn. Varje gång något nytt inhandlades kändes det som att alla mina problem skulle vara lösta. Och varje gång hände exakt samma sak. Jag använde den i två veckor. Sedan hamnade den i byrålådan.

Vändpunkten i detta beteende kom när jag visade, min lilla samling klockor för en middagsgäst. Sex fina klockor hade jag i en vacker trälåda. Inga jättedyra pjäser, mest Omega och Breitling. Middagsgästen beundrade klockorna. Men pekade sedan på min handled och utbrast ”men du har ju bara en vänsterarm”. Mycket riktigt. Jag hade bara en vänsterarm. Och faktum var att ingen av dessa klockor egentligen var det jag ville ha. Klockorna lades därför allesamman ut på Blocket och någon månad senare hade alla sålts.

Jag fick loss närmare 80 000 kronor. Alla pengarna lades på bara en klocka, en Jaeger Le Coultre Reverso. I min mening världens snyggaste herrur. Skönt diskret också, till skillnad från allt bling du ser på Stureplan.

Att göra sig av med klockorna kändes riktigt bra. Jag gick sedan vidare med garderoben, som var full av dyra kostymer och andra plagg jag sällan använde. Här gick jag ut stenhårt. Istället för att plocka ut vad som skulle slängas, antog jag att ALLT skulle slängas. Jag valde istället ut de plaggen som skulle behållas. Två sopsäckar kläder rensades bort.

Vi kan fortsätta med min vän Ralf. Ralf blev för tio år sedan en förmögen man när han sålde sitt företag. Han köpte bilar för pengarna. Till slut hade han ett garage med 10–15 sportbilar. Allt från Porsche GT3 till Lamborghini Miura. I slutändan sålde han allihop och behöll två favoriter. Ralf förklarade att bilarna hade tagit honom som gisslan. Tolv bilar skulle besiktigas, servas, tvättas och köras. Han hade knappt tid att träffa sina barn längre. Hans bilar blev en heltidssysselsättning. Och då kom han till samma insikt som jag med mina klockor: Hellre EN som du verkligen vill ha, istället för ett garage fullt av potentiella problem.

För tre år sedan åkte jag till Thailand med min dåvarande flickvän Agnieszka. Hon hade en sån där väska med hjul som hon formligen proppade full med grejer. Själv gjorde jag precis tvärtom. Jag tog en minimal weekendbag och gjorde många stenhårda prioriteringar. Jag antog nämligen att det gick att tvätta kläder även i Thailand. Och resultatet blev en packning för fyra veckors semester på under sju (!) kilo. Känslan av att, om än temporärt, bara ha sju kilo ägodelar är helt fenomenal. Det är en enorm lättnad för själen och en upplevelse jag verkligen rekommenderar. Ju färre grejer du har desto lyckligare blir du. Gör dig av med något idag.