Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bli snabbast på Autobahn! Här är mina sju bästa tips!

photo2.JPG

Autobahn. Utan tvekan ett av de moderna sju underverken pa jorden. En teknisk prestation i klass med pyramiderna eller den kinesiska muren. Förbundsrepubliken Tysklands stolthet.

Jag har kört väldigt många mil i Tyskland. Det har nu gått så långt att jag inte längre använder navigator. Det är onödigt. För jag hittar nästan överallt.

Och väldigt många kör någon gång per år söderut via just Tyskland. Som nybörjare är det rätt läskigt att gå från 110 km/h i Sverige till att bli omkörd av någon som kör 250 km/h. Därför vill jag här ge mina bästa tips kring körning på Autobahn.

Du är aldrig snabbast. Ha! Nej, 220 km/h är inte så snabbt. När det är fri fart så kommer du bli omkörd, hur snabbt du än kör. Håll höger. Ockupera aldrig vänsterfilen i onödan. Använd backspegeln.

Händer en olycka blir det snabbt bilkö. Den kan vara hur lång som helst. Viktigt är att du skapar en ”räddningsfil” mellan höger och vänsterfilen. Så att ambulans och polis kan komma fram. Är du i vänsterfil kör du ända ut till räcket (ja, du ska ut på gräset). Kör du i högerfil – ja då kör du så långt åt höger du kan.

Det är mycket vägarbeten. Då blir vänsterfilen oftast väldigt trång. Det står ”2 meter” på skylten. Men jag lovar att det oftast är mycket smalare. Har du bred bil eller är osäker – välj alltid högerfilen tillsammans med lastbilarna. Annars blir det snabbt väldigt ”compact living” om du förstår vad jag menar.

Det är inte fri fart överallt. Nej, inte alls. Det är faktiskt 130 km/h som är normen på Autobahn. Var uppmärksam på skyltningen. Det är den vita skylten med tre svarta streck korsat som betyder fri fart. Håll hastighetsgränsen.

Sent på kvällen? Trött? Ta då första avfarten och kör till närmsta by. Där parkerar du utanför byns bierhaus. De har alltid fem-sex hotellrum. Det är billigt. Och det är bra. Väldigt bra mat om du gillar wienerschitzel. Och väldigt bra priser. Räkna med 40-50 EUR för en natt.

Söndagar är magiska. Tyskland är ett katolskt land. På söndagar får man inte arbeta. Och lastbilar får inte köra på motorvägen. Mycket mindre trafik. Fantastiskt.

Sista och bästa tipset. Och nu vill jag att du läser extra noga. För nu har vi skrivit allt politiskt korrekt som Alrik Söderlind (chefred) vill att jag skriver. Gör precis som jag säger och du kommer få den bästa upplevelsen av Autobahn i ditt liv.

Anländ till Puttgarden kl 02.00 på natten. Var själv i bilen. Inga passagerare som kan ha synpunkter på din körstil. Kör så fort du vill genom tomma motorvägar. Lyssna på tunga klassiker som Nitzer Ebb, New Order eller Front 242. Högt. Musik som är perfekt till mer dynamisk körstil. Gå in i transen. Njut. Först då kommer du förstå Autobahn. Att det är Einsteins ”maskhål” som teleporterar dig från ena till andra sitdan av Tyskland på en millisekund. Fantastiskt.