Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

IndyCar: Ericssons första test

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Bara nio dagar efter säsongsavslutningen i Abu Dhabi har Marcus Ericsson fått ett första smakprov av sitt framtida liv i IndyCar.

Testdebuten begicks på ökänt ojämna gamla flygfältet Sebring Raceway mitt i Florida, men den nyblivna Schmidt Peterson Motorsports-föraren verkade stortrivas.

”Jag har aldrig sett IndyCar-bilarna live förut. De ser verkligen coola ut. Men jag har tittat på en massa klipp på internet för att förbereda mig för det här första testet.”

Överlag fick Marcus ett positivt intryck av testet och sin nya hemmiljö – så väsensskild från den kliniskt rena F1-världen.

”På sätt och vis påminner det här mig om vad det var som fick mig att förälska mig i racing” berättade han efter sina första timmar bakom ratten på SPM Hondan.

”Formel 1 kommer alltid att vara Formel 1 – men det är artificiellt på sätt och vis. Man tävlar alltid på perfekta banor – och det är inte racing. IndyCar väcker min passion för racing igen.” 

Men det riktigt intressanta är förstås Ericssons första intryck av bilen på banan. Det han fann är en bil som i all väsentlighet skiljer sig ifrån de F1:or som han trakterat de senaste fem säsongerna.

”Som förare måste du arbeta mycket hårdare med IndyCar-bilen än med en F1:a. Här måste du arbeta med den bilen du har – det är den största skillnaden.”

Det innebär förstås att anpassningen kommer att ta tid, men teamet imponerades av svenskens rookie-insats.

”Jag är rakt igenom imponerad av Ericssons insats” kommenterade SPM-chefen Taylor Kiel. ”För lekmannen är IndyCar-bilen inte alltför olik en F1:a – men det är ett helt annat sorts djur” fortsatte han.

”Ingen servostyrning, mycket lägre downforce och mindre effektiva bromsar än i F1. Det är mycket att anpassa sig till för en förare och det är det som Ericsson har jobbat med under dagen. Lärokurvan är brant, men han är mentalt väl förberedd för att ge sig på utmaningen.”

2019-års tävlingssäsong drar igång den 10:e mars och seriens officiella försäsongstester körs den 12:e och 13:e februariCircuit of the Americas.

I egenskap av rookie har Marcus Ericsson ytterligare en extra testdag att se fram emot innan dess – dock oklart när. En inte alltför vild gissning/from förhoppning är dock att stallet utnyttjar det tillfälle till att låta Marcus testa det som kommer att vara rookie-säsongens allra största utmaning: ovalbana.

Det ser vi fram emot.

Gergei Farkas, GF1   

 

Foto: Brian Cleary via IndyCar.com